Kars-Doğubeyazıt-Van Kars - İstanbul 29 Ekim'de Urartu Topraklarına Yolculuk

Bir sabaha meşhur Van kahvaltısıyla başlayıp, güne Ağrı Dağı’nın bembeyaz görüntüsüyle, Urartu tarihiyle devam etmek gibisi yoktur. Hurriler, Urartular, Asurlular, Persler ve daha fazla medeniyete belli dönemler ev sahipliği yapmış olan Van her yaşayan halktan bünyesine bir parça almıştır. Adını Urartulardan, İshak Paşa Sarayını Osmanlı’dan, Halime Hatun Kümbeti’ni Selçuklu’dan alan ve bunlar gibi birçok esere sahip Van, ülkemizin doğusunda bulunan gizli bir hazine olarak sizleri bekliyor. Tabii ki Van denince akıllara sadece Urartu, İshak Paşa Sarayı gelmemeli. Kışın donup kristallerinin parıltısıyla göz alan, yazın ise rengarenk çiçekleriyle Muradiye Şelalesi; dünyanın en büyük sodalı gölü, ülkemizin ise en büyük gölü olan Van Gölü gibi doğal güzellikleri de sahip bir şehrimiz Van. Yaklaşık 300 yıl Urartulara başkentlik yapmış olan Tuşpa’daki Van Kalesi; filmlerdeki şatoları andıran Hoşap Kalesi bölgenin sembolü haline gelmiş olan iki şah eser. Adı geçen medeniyetler hakkında biraz daha bilgi vermekte fayda var.

 

Urartular (Urartuca: Biainili), Başkenti Tuşpa (Van) idi. Urartu Devleti en güçlü döneminde (M.Ö. 8.-7. yüzyıl), günümüzdeki Doğu Anadolu, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi'ne egemendi.Urartuların kullandığı dil ile Hint-Avrupa dil ailesi (misâl Ermenice, Zazaca, Kürtçe, Farsça) ve Sami dil ailesi (Aramca, Arapça) arasında hiçbir bağ yoktur. Urartuların konuştuğu dil Hurrice ile ayni kola ait olup büyük akrabalık içermekte ve en çok Kuzeydoğu Kafkasya Dil ailesi (Çeçence) ile benzerlik göstermektedir. Ancak akrabalık dereceleri daha kesinlik kazanmamıştır. Ata torun ilişkisinden bahsetmek için henüz çok erkendir. Yaşayan diller arasında en çok ortak kelime Urartuca ile Kuzeydoğu Kafkas dilleri arasındadır, toplam bilinen 350 Urartuca kelime kökünden 169'u.

Yazı olarak kendine özgün bazı karakteristik özellikler gösteren çivi yazısı ve bazı anıtsal yapılarda ise hiyeroglif kullanmışlardır. Urartu Devleti çivi yazısını ve Hitit hiyeroglif yazısını kullanmışlardır. Urartuların devletler arası yazışmalarda Asur dilini sıkça kullandıkları ele geçirilen çivi yazılı kraliyet metinlerinden anlaşılmaktadır. M.Ö. 7. yüzyıla ait olup Kral II. Rusa tarafından bazı idari yazışmalarda kullanılmış tabletler kale içinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Urartuca yazılı tabletler Alman dil bilgini Johannes Friedrich tarafından günümüze tercüme edilmiştir.

 

Van / Mehr Kapısı (Mağara Tapınağı) anıtındaki yazıta göre Urartuların inandığı, kutsadığı ve adlarına belirli dönemlerde kurban kestiği 79 tanrı, tanrıça ve tanrısal özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilk üç sırayı Haldi, Teişeba ve Şivini paylaşır. Haldi - (Eşi Bagbartu / Bagmaştu / Arubani), Urartuların ana tanrısı idi. İsim olarak kökeni M.Ö. 13. yüzyıl Asur yazıtlarına kadar inmektedir. En büyük tapınağı Musaşirin'de idi. Teişeba (fırtına tanrısı) Hurri kökenlidir ve Hititlerde Teşup ile aynı tanrı olmalıdır. Şivini de (Güneş tanrısı) olup Hurri kökenlidir. Hititler'deki Şimegi'nin karşılığıdır. Urartular, büyük merkezlerde tanrıları için kule tipi tapınaklar ve açık alanlardaki kayalara kapı görünümlü kutsal nişler yapmışlardı.

1.Day

İstanbul - Kars - İshak Paşa Sarayı - Tendürek Dağı  - Muradiye Şelalesi 

Sabiha Gökçen Havalimanı İç Hatlar Gidiş Terminali’nde 06.30’da buluşma. Pegasus Hava Yolları’nın PC2590 sefer sayılı uçuşuyla saat 07.45’te Kars’a hareket. Saat 09.55’te varış. Kars’ta yerel bir restoranda kahvaltı ve ardından panoramik Kars gezisi. Gezimizi tamamladıktan sonra muhteşem Ağrı Dağı manzarası eşliğinde yaklaşık 2,5 saat sürecek yolculuğumuzun ardından Doğubeyazıt’a varıyoruz. İnşası 99 yıl süren ve Mehmet Paşa tarafından 1784'te bitirilen İshak Paşa Sarayı'nı tanıyoruz. Saray gezimiz sonrasında Doğubayazıt'a tekrar dönüp öğle yemeğimizi aldıktan sonra, İran ile sınırımız olan Gürbulak Sınır Kapısı'na varıyoruz. Resim molası sonrasında dünyanın 2. büyük meteor çukurunu göreceğiz. Ardından Tendürek Dağı'nı aşarak Bend-i Mahi Çayı üzerinde yer alan Muradiye Şelalesi'nin güzelliğini anılarımıza ekledikten sonra  Van'a ulaşarak otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeği otelde.

2.Day

Ahlat - Nemrut Krater Gölü - Gevaş - Akdamar Adası

Kahvaltı sonrası hareketle Van Gölü'nün manzarası eşliğinde Ahlat'a ulaşıyoruz. Ermenilerin “Şaleat” ,Süryanilerin “Kelath”, Arapların “Hil'at” dedikleri Ahlat'a varıp, 1481 yılı ramazan ayında ölen Melik Bayındır Bey ibni Rüstem'e ait olan Emir Bayındır Kümbeti, Karakoyunlu Emir Ali kızı Erzen Hatun için 1396-1397'de yaptırmış Erzen Hatun Kümbeti ve sonrasında 12.yy başından 16.yy'ye kadar tarihlenen muhtelif tiplerde takriben bin kadar mezar taşı bulunan Meydan Kabristanı'nı gördükten sonra bizi bekleyen minibüslerimizle Türkiye'nin en büyük krater gölü olan, adını Babil Hükümdarından alan 1441 yılında faaliyete geçen Nemrut Krater Gölü'ne çıkıyoruz. Doğanın eşsiz güzelliğini seyreyledikten sonra Tatvan'a ulaşıp öğle yemeği molası veriyoruz. Büryan Kebabı tavsiye olunur.  Yemeğin ardından Akdamar Adasına gidiyoruz. Gevaş'a varıp teknemize binerek Akdamar Adası'na doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 30 dakika sonra Akdamar Adasına vardığımızda Gagik Kilisesi'ni göreceğiz. Buradaki gezimizin ardından programımızı tamamlayarak Van'da konakladığımız otele dönüyoruz. Akşam yemeği otelde.

3.Day

Van Kalesi - Kedi Evi - Kilim Atölyesi - İstanbul

Otelde kahvaltımızı aldıktan sonra Van gezisine başlıyoruz. (Dileyenler meşhur Van kahvaltıcısında da kahvaltı alabilirler.) İlk olarak Urartu Kralı I. Sarduri tarafından MÖ. 840–825 yılları arasında yaptırılmış Van Kalesi'ni geziyoruz. Kale gezimiz sonrasında dünyaca meşhur Van Kedilerinin koruma altına alındığı Kedi Evi'ni gezerek programımıza devam ediyoruz. Ardından Halı ve Kilim deyince Doğu Anadolu'nun açık ara öne çıktığı ve bölgedeki en güzel örnekleri görebileceğimiz Kilim Atölyesini ziyaret ediyoruz. Sonrasında konuklarımızı Van Havaalanına bırakarak bir başka gezide tekrar buluşmak dileğiyle vedalaşıyoruz. Dönüş Pegasus Hava Yolları’nın PC2503 sefer sayılı uçuşuyla saat 19.10’da İstanbul’a hareket  saat 21.25’te Sabiha Gökçen Havalimanı’na varış.

Fiyata Dahil Olan Hizmetler

  • Pegasus Hava Yolları’yla Sabiha Gökçen-Kars/Van-Sabiha Gökçen ekonomi sınıfı uçak bileti,
  • Van Büyük Urartu vb. otelde 2 gece konaklama, 
  • 2 sabah kahvaltısı,
  • 2 akşam yemeği,
  • Özel araçla tüm transferler, 
  • Profesyonel rehberlik hizmeti, 
  • Programda belirtilen tüm geziler,
  • Akdamar Adası tekne ücreti,
  • Seyahat sigortası,
  • KDV.

 

Fiyata Dahil Olmayan Hizmetler 

  • Öğle yemekleri,
  • Yemeklerde alınan içecekler, 
  • Kişisel harcamalar. 

 

  • Müze ve Ören Yeri Girişleri Ücretleri ( Müzekart Tavsiye Edilir )


 

Call Center